Хърсев: Дружество държи 264-те млн. долара в HSBC

Портфейл

10-02-2015, 10:13

Снимка:

БНТ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Не е престъпление да държиш парите си в HSBC, според финансиста

Става дума за една от най-стабилните банки в света. Изтичането на информацията, че в банка HSBC включително и 74 българи са държали пари в сметки с възможност за укриване на доходите, не е случайно и идва от конкуренцията на банката. Не е първата банка, ударена по този начин. Това заяви финансистът Емил Хърсев за БНТ.

Самият той има сметка в банка HSBC, само че в лондонския клон. Нищо незаконно няма и нищо крадено няма, ако човек държи сметка в тази банка, допълни той.

По отношение на информацията, че лице с българско гражданство държи в специалната „услуга” на банката 264 млн. долара Хърсев коментира: „Става въпрос за дружество и най-вероятно не за нетни натрупвания, а за прехвърляне. Никой не държи толкова пари на едно място. Биха били разхвърляни”.

Финансистът изтъкна, че по принцип в движението на пари няма нищо незаконно. „Нашата държава следи ли какво става? Има ли някаква идея? Не че е забранено, но трябва да имаш идея”, каза той. За вноса и износа на гъши дроб също няма забрана. Но въпреки това, ние имаме статистика за вноса и износа на гъши дроб. А нямаме данни за вноса и износа на пари, даде пример той.

Кольо Парамов пък смята, че в подобни „специални” сметки в банките се държат парите от външнотърговските дружества от преди 1989 г., които така и не са върнати в държавата. Той настоява „държавата да встъпи в своето право и да организира този процес” и да ползва наличната база данни. За да се разкрие информационната база, трябва да се използват абсолютно всички методи и възможности и да се стигне до края, заяви той.