Разработката „Червей" копирала цялата информация на МВР за паралелна структура?

Общество

11-02-2015, 08:14

Снимка:

в. "24 часа"

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Тя заплашва националната сигурност

Pаботещите по разработката "Червей" са имали пълен достъп до автоматичната информационна система на МВР, включително и базата данни на документите за самоличност, пише "24 часа". Така реално те са можели да проверяват абсолютно всеки български гражданин, тъй като системата съдържа данни за издадените лични карти и паспорти, за автомобили и шофьорски книжки. 

Това се казва в доклади на МВР, прокуратурата и бюрото за контрол на СРС-тата, които в понеделник бяха представени на премиера Бойко Борисов, твърдят източниците на ежедневника.

Същия ден, след като се запозна с докладите на МВР и прокуратурата за проверката по "Червей", премиерът Бойко Борисов обяви, че е силно притеснен и дори ужасен. Допълнително "Червей" е имал достъп и до системата с оперативни разработки на вътрешното министерство.

Според проверките имало голяма вероятност информационните масиви на МВР да са копирани и в момента да са в ръцете на паралелна структура.

Реално разработката "Червей" заплашва националната сигурност, тъй като още не може да бъде установено каква информация е изнесена от МВР и накъде е поела, обясни източник от вътрешното министерство. В МВР не са намерени никакви доказателства какво се е вършело всъщност по разработката.

Стартът на "Червей" е бил през есента на 2013 г., показват установените досега факти. Тогава във вътрешното министерство е постъпил анонимен сигнал, че корумпирани полицаи помагат на престъпници, като точат данни от информационните масиви на МВР. На база на анонимката тогавашният шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов е поискал разрешение за използване на специални разузнавателни средства.

Разрешението е издадено от високопоставен съдия от Софийския градски съд, научи "24 часа" от запознати с проверката. Според данни от този документ искането е било за рекордните 300 дни провеждане на операция с използване на СРС-та.

Според закона разрешения се дават за 2 месеца, а при наличие на доказателства за много опасно престъпление може да се удължат с още до 4 месеца, както в понеделник подчерта и премиерът Бойко Борисов, след като се бе запознал с докладите за "Червей".

Според втори източник на "24 часа", запознат с практиката по прилагането на Закона за специалните разузнавателни средства, в случая са давани повече искания за периоди от 1 до 6 месеца с прекъсвания, като общата им продължителност е 300 дни. Експерти обясниха пред вестника, че когато има различни искания с прекъсване за определен период от време, те се разглеждат от магистратите като нови. Обикновено в тези случаи в документите трябва да са посочени нови данни по съответното разследване или други детайли, с които се мотивира необходимостта от ново подслушване или проследяване.

Освен че е с рекордна дължина, това е и първото разрешение за използване на СРС-та, което не е ограничено до конкретни лица, а се разпростира върху цялата информационна система на МВР.

Целият материал - тук