От санирането имат полза държавата, общините и гражданите

В други държави тази програма е започнала преди близо 25 години, увери главният архитект на София Петър Диков

От санирането имат полза държавата, общините и гражданите. Това каза главният архитектът на Столична община Петър Диков в студиото „Добро утро, България” на ТВ7.

„Санирането започна 1991-1992 година в Германия. В края на 90-те години през Полша, Чехия, Унгария. В началото на този век започна саниране и в Украйна. Ние започваме 24-25 години след като другите го направиха”, уточни Диков. 

„Хората имат желание - поне тези, които според мен са разумни и желаят да използват тази възможност, която им дава държавата. Държавата има полза, защото по този начин се намаляват енергийните разходи и се намалява необходимостта от изграждане на нови енергийни мощности. Всеки, който се занимава с енергетика знае, че енергийните мощности са едни от най-инерционните инвестиции. Срокът им за възвръщане е от 15 години нагоре”, добави Диков.

„Общините имат интерес, защото градовете ще добият един съвсем различен вид, от този който имат големите комплекси, които освен, че са сиви започнаха да стават и шарени. Гражданите имат интерес, защото категорично от едно санирано жилище, то ще повиши стойността си, сметките за ток и отопление ще намалеят сериозно”, каза още архитектът.