26% от софиянци са опитвали поне веднъж наркотици

17 на сто от учениците в столицата са употребявали упойващи вещества

Близо 26% от хората в София са опитвали поне веднъж наркотици в живота си. Това сочи доклад на неправителствени организации и фондация “Спасение”, направен в няколко града в страната, предаде БНТ.

Според изследването два пъти по-малко – едва 13% е делът на хората в областните градове, които са вземали наркотици. Според доклада 17 на сто от учениците в столицата са използвали наркотици.

Според Националният център по наркомании близо 26% от 9-ти до 12-ти клас използват канабис. Ръст сред учениците бележат използването на кокаин – 4,3%, който е сред най-скъпите наркотици, и амфетамини – близо 6,4%. Увеличение за тази година се отбелязва и за използването на халюциногенните гъби – близо 4,1%.

Изводите на експертите са, че все по-голямо внимание се обръща на синтетичните наркотици и на гъбите. Според еспертите именно синтетичните наркотици крият и най-големите рискове за здравето – пример за това е наркотикът LSD, който позволява повторение на халюциногенния ефект седмици, а понякога и месец, след като бъдe взет.

“LSD в халюциноген, той е с по-дълготраен ефект, т.нар. трип. Oпасното при тях е, че след време, дори да не си употребявал, след време може да си върнеш някакви спомени и пореживяваниия от твoята минала употреба, да”, поясни Антония Банчева от Национален център по наркомании.

В 32% от случаите наркотикът се предлага от приятел, а в 55% от съученик или връстник.