Главно мюфтийство: Не е ламтеж да си върнем мюсюлманските имоти

Мисия Пловдив

13-02-2015, 17:32

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Аларма секна молитва за толерантност в Джумаята

Осъденият Ахмед Муса отдавна нямал право да извършва служения

Претенциите ни за мюсюлманските имоти са в рамките на закона. Не става въпрос за ламтеж, а за възстановяване на собствеността ни. Това заяви секретарят на главното мюфтийство у нас Ахмед Ахмедов след молитва за мир и толерантност в пловдиската Джумая джамия, пише "24 часа".

Той обясни, че пространството около карловската Куршум джамия, което сега е парк, принадлежало към мюсюлманския храм. "Претенциите ни са адекватни", добави Ахмедов. Той обясни, че подсъдимият за проповядване на антидемократична идеология пазарджишки имам Ахмед Муса не притежавал документ от главното мюфтийство да служи. "Картата му е изтекла през 2007 г. и оттогава не е подновена", допълни Ахмедов.
Главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че мюсюлманите не са забравили огорчението от погрома над Джумая джамия точно преди година в Пловдив. Тогава фенове на футболни агитки атакуваха с камъни молитвения дом, докато в съда се гледаше дело за имоти на изповеданието.

"Днес демонстрирахме толерантност - това е начинът да вървим напред. Огорчението не бива да се превръща в реакция на мюсюлманите", заяви Хаджи. Преди да отслужи молитвата за мир и толерантност той събра на кафе посланикът на Турция у нас Сюлейман Гюкче, председателят на "Шалом" Светлозар Колев, окръжният прокурор Румен Попов, шефът на полицията Пламен Узунов. Общината бе представена от зам.-кмета Петър Зехтински. Православната и католическата църкви не откликнаха на поканата.
По време на молитвата аларма на съседна сграда се разпищя. Няколко правоверни излязоха да се разправят, но до стълкновения не се стигна. "Това е дело на просяци, които всеки петък идват", обясниха мюсюлмани.