Координационен център ще поддържа връзка с българите в Украйна

България следи събитията в Украйна и е предприела мерки в подкрепа на засегнатите от конфликта българи

Още от днес започва да се работи по създаването на координационен център, който да осигури поддържането на постоянна връзка със сънародниците ни в Украйна. Такова решение беше взето по време на днешната среща в Министерския съвет на министър-председателя Бойко Борисов с председателя на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада Антон Киссе, съобщиха от правителствената информационна служба.

Координационният център ще се помещава в сградата на Държавната агенция за българите в чужбина.

По-тесният контакт със сънародниците ни ще осигури повече диалог и ще внесе по-голяма увереност, че страната ни е реално ангажирана с техните проблеми в трудната ситуация. Министър-председателят изтъкна, че България с внимание следи развитието на събитията в Украйна и е предприела мерки в подкрепа на българите, засегнати от конфликта.

„България има възможност да окаже подкрепа и да сподели своя опит в процеса за европейска интеграция”, заяви премиерът по време на срещата си с министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин. Двамата разговаряха днес в рамките на официалното посещение на украинския министър в страната ни. Премиерът Борисов и министър Климкин определиха подписаното в Минск споразумение като реална възможност за мирно разрешение на конфликта в Източна Украйна.

Съдействието за изпращане на хуманитарна помощ за представителите на българската общност и спазването на пропорционалността при мобилизация в Украйна бяха сред обсъдените теми.

Премиерът Борисов и министър Климкин разговаряха за възможностите за сътрудничество и взаимодействие както по отношение на развитието на двустранните отношения, така и за подкрепа на сънародниците ни в Украйна, включително и за предприетите мерки по облекчено издаване на визи.