Адвокатите искат да се регулира кой може да им е колега

Общество

17-02-2015, 11:55

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Юристите настояват да бъдат чути за готвените промени в Закона за адвокатурата

Адвокатите настояват да се чуе и тяхната позиция за промените в Закона за адвокатурата. До края на деня от Висшия адвокатски съвет се очаква да излязат с позиция за документа, предаде БНР, позовавайки се на адвокат Александър Пелев.

Бившият водещ от БНТ и настоящ юрист коментира, че този законопроект се внася в парламента за втори път, но обсъждането му започва отначало.

„Много зависи от Комисията по правните въпроси, след това от самите депутати в пленарна зала по какъв начин ще се подходи към разглеждането на този законопроект, тъй като той е неразделна част от така желаната от всички съдебна реформа. За да може да се постигне този резултат на съдебна реформа, трябва да се пипне и Законът за адвокатурата”, посочи адвокатът.

„С годините, с които този закон се прилага, а това са над 10 години, се показа, че има недостатъци, които позволяват включително лица без юридическо образование да извършват дейност, която след това пак стига до нас като адвокати, но на нас ни се налага да замазваме чужди грешки и да поправим непоправимото”, каза Пелев.

Според него, частта от промените, които касаят кой може да извършва адвокатски дейности, среща най-сериозен отпор.