Пингвините усещат само кисело и солено

Общество

18-02-2015, 10:43

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Най-вероятно студът е убил възприятията им за сладко, горчиво и умами

Пингвините завинаги са загубили вкусовите си възприятия за сладко, горчиво и умами, които са особено обичани от повечето животни, предаде „Фокус”, цитирайки New Scientist. Тази загуба най-вероятно се дължи на факта, че тези три вкуса не се усещат при мразовитите температури, при които живеят пингвините. Така трите вкуса са били обречени на еволюционна забрава.
Изследователите са открили дефицита в палитрата от вкусови усещания на пингвините, след като са изследвали тяхна ДНК за гените, кодиращи протеините, свързани с петте вкуса.

Учените са установили липса на гени за рецепторите за сладко, горчиво и умами. „Доколкото ни е известно, пингвините са единствените птици, които са загубили три от петте базови вкуса”, казва Янджи Джордж Джанг от Мичиганския университет, който е ръководител на изследването.

Той смята, че причината е загубата на гена, произвеждащ протеина Trpm5, който е изключително важен за усещането на трите загубени вкуса, но не и на запазилите се два

„Предишни проучвания показват, че Trpm5 не функционира при ниски температури, затова моето предположение е, че студеният антарктически климат е направил неизползваеми трите вкуса, които изискват наличието на този протеин”, казва Джанг. „Вследствие на това гените за тестовите рецептори постепенно са дегенерирали и са изчезнали”.

Друга хипотеза е, че вкусовите гени са станали излишни, тъй като пингвините най-често поглъщат плячката си цяла. В такъв случай възниква въпросът защо са оцелели вкусовете за солено и кисело. Джанг смята, че усещането за кисело е необходимо, за да могат пингвините да избягват развалената храна, а усещането за солено – за да поддържат нивото си на прием на сол.