Отстраниха Владимира Янева като съдия и шеф на Софийски градски съд

Крими

19-02-2015, 16:07

Снимка:

24 часа

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цацаров поиска отстраняването на шефката на Софийски градски съд

ВСС гласува единодушно предложението на главния прокурор

Единодушно Висшият съдебен съвет отстрани Владимира Янева като съдия и шеф на Софийски градски съд временно до приключване на наказателното разследване срещу нея, съобщи 24 часа. Предложението за отстраняване бе на главния прокурор Сотир Цацаров.

Янева така и не се яви в 14.00 часа на изслушване пред Висшия съдебен съвет. Председателят на Софийския градски съд, чиято оставка поиска първи главният прокурор Сотир Цацаров тази сутрин, а след това и правосъдният министър Христо Иванов и съдия №1 Лозан Панов внесоха предложение за дисциплинарно дело срещу нея, е пратила писмено становище.

Янева обяснява, че е спазила закона във връзка с обвиненията за разрешенията за подслушване, които е издавала по разработката „Червеи”.

Според член на ВСС тя не е описала конкретни случаи, обяснявайки това със Закона за защита на класифицираната информация. Янева бе обвинена преди дни, че е давала разрешения за подслушване за 300 дни, което надвишава разрешения от закона срок.

Отказът на председателя на СГС Владимира Янева да се яви на изслушване силно е смутил членовете на съвета.

В 11.30 часа тази сутрин Янева е получила лично в кабинета си искането на главния прокурор за временното й отстраняване и в 14.00 часа е трябвало да се яви на изслушване.