Тържествата за Националния празник ще започнат в 10.00 часа на Трети март

Мисия

20-02-2015, 14:00

Снимка:

bgflags.com

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

250-метров трибагреник шият за Трети март

За първи път 250-метров трибагреник ще предвожда общоградското шествие

На 3 март в 10.00 ч. на площада пред общината ще започне ритуалът за издигане на националното знаме на Република България. По традиция в 10,30 ч. е организирано полагане на венци и цветя на паметниците, посветени на проведените важни боеве, по време на Освобождението на Стара Загора: Мавзолей– костница "19 юлий 1877", паметник на Защитниците на Стара Загора, паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, паметник на загиналите войни в Джуранлийския бой и паметник на загиналите във войните старозагорци. Тържественият ритуал за поднасяне на венци и цветя на Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора" е с начален час 11.30 ч.

От 10.30 ч. тръгва паметно шествие с националния трибагреник до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ „ЗА СВОБОДАТА... ДА РАЗВЕЕМ БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ!“ . 250-метров трибагреник ще се развее в Стара Загора на 3 март. Огромният трикольор, широк 1.50 метра, с дължина от ъгъла на ул."Хаджи Димитър Асенов" до пресечката на бул."Цар Симеон Велики" с бул.“Руски“, ще поведе шествието, носен от 300 войници, ученици и младежи навръх националния празник.

Тържественият ритуал за поднасяне на венци и цветя на Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора" е с начален час 11.30 ч.

От 10 до 18 ч..в сградата на РИМ ще се проведе демонстрация на въоръжение и военни униформи от Руско-турската война 1877 - 1878 г., от фонда на музея, съвместно с дружество "Традиция" - Стара Загора.

Най-малките посетители ще могат да изработят знаменца и да оцветяват униформи на опълченци в нашия кът за ателиета на IV-то експозиционно ниво.На II-ро и III-то експозиционно ниво през целия ден ще бъдат прожектирани филми, посветени на героизма и саможертвата на българските и руските воини в Руско – турската освободителна война(1877 -1878 г.).

Тържествената заря-проверка и празнични илюминации ще започнат в 19.00 ч.

От 10 до 18ч в Художествената галерия може да бъде посетена Представителна експозиция, а в Детски отдел, библиотека „Родина” на 4 март ще бъде направена мултимедийна презентация, игра-викторина и литературно четене „Минало незабравимо“, а на 5 и 6 март ще бъде представена в IX основно училище и СОУ „Иван Вазов”.