Журналист от Хасково стана единственият двойно трансплантиран в България

38-годишният Георги е много благодарен на лекарите, помага му чувството за хумор

Уникална трансплантация претърпя 38-годишния Георги Пеев, главен редактор на в. „Хасковска Марица”, който в края на август 2013 г. получи ново сърце. Преди два дни екипът на проф. Петър Симеонов в Александровска болница му присади бъбрек, а донор е майка му.

Георги Пеев получава новото си сърце в края на август 2013 година в столичната болница “Света Екатерина” точно за рождения ден на своя син. За проблема със сърцето разбира, когато е на операционната маса за трансплантация на бъбрек, а донор и тогава е майка му. Анестезиолозите констатират, че сърцето му е увредено и няма да издържи операцията.
„Случаите на двойно трансплантирани пациенти са изключително редки в света, а за България това може би е единственият случай”, обясни проф. Атанас Темелков, шеф на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Александровска болница.

„За това лекарите заслужават още повече похвали - за майсторлъка и професионализма. Те ми казаха, че малко ги е страх с мен, тъй като рискът по време на операцията и опасността да се увреди бъбрекът или сърцето беше много-много голям”, споделя Георги пред колеги от Хаково.

Колегите на Георги Пеев споделят и написаното от него в социалната мрежа: „Всеки нов опит прави Франкенщайн по-добър... Но стига! Смятам, че вече съм съвършен!”.