Марихуаната е 114 пъти по-безопасна от алкохола, твърдят учени

Учените препоръчват канабиса да бъде подложен на ограничителен, а не на забранителен режи

Употребата на марихуана носи 114 пъти по-малък риск за живота, отколкото алкохола, твърдят американски учени, цитирани от в. "Метро". Изследването им бе публикувано в научното списание "Сайънтист рипортс".

Учените изследвали ефекта на алкохола, хероина, кокаина, тютюна, екстази, метамфетамините и канабиса върху човешкия организъм.

Когато е консумиран без други дроги при типични за потребителите количества, алкохолът се оказал най-големият убиец от всички изброени субстанции. Било 114 пъти по-трудно да се убиеш, пушейки марихуана, в сравнение с редовната употреба на спиртни напитки. Следващите убийци в хитпарада се оказали хероинът и кокаинът.

Учените препоръчват марихуаната да бъде подложена на ограничителен, а не на забранителен режим, докато мерките срещу консумацията на алкохол и тютюневите изделия да станат много по-драстични.

Американските специалисти предупреждават, че са търсили само статистическия брой на смъртните случаи, но не и психологическото въздействие на отделните субстанции.