В АБВ нямало политическа криза на доверието

Нямаме намерение да подаваме оставка, обяви зам.-председателят на ПГ на АБВ Кирил Цочев

Политическа криза на доверието на ниво политическо ръководство и на ниво партия няма. Това заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на АБВ ген. Михо Михов, предаде репортер на Bulgariautre.
Според ген. Михов става дума за еволюция в отстъпките за дълга, който държавата трябва да поеме и плати. Депутатът уточни, че няма криза, защото и по проблемите за санирането, икономическата и финансовата стабилност АБВ ще наблюдава действията на правителството.

"Вчерашното ни решение бе взето в присъствието на трима заместник-председатели на АБВ", поясни ген. Михов. Той добави, че победата, която финансовият министър е заявил, е била документирана.

"Нямаме намерение да подаваме оставка", добави зам.-председателят на ПГ на АБВ Кирил Цочев. "Оставката на Георги Първанов не е факт. Тя още не е гледана. Не сме ние парламентарната група, която ще му приеме оставката. Той е лидер на партията, а ние сме парламентарна група", поясни депутатът Цочев.

По думите му при вчерашното гласуване на ратификацията на новия външен дълг от АБВ са избегнали популизма на БСП и "Атака". "Бяхме в сферата на прагматизма и решението, че България е длъжна да има не фалит, не да се повтори мораториумът, а да се платят задълженията от последните 25 години", обясни Кирил Цочев.

Според него работата им е в демократичен режим. "Никой от нас не е натискан и няма да бъде натискан в бъдеще време. Не очаквайте сензация, че АБВ се разпада, групата напуска, напускаме коалицията, Калфин подава оставка. Ще работим за стабилност на държавата", увери Цочев.

Той припомни, че още от самото начало АБВ са предложили редуциране на дълга с 2 млрд. лева и впоследствие в разходната част, в дефицита на бюджета в следващите 3 години да се обсъждат възможности за инвестиционна политика и на фонд, който да подпомогне развитието на икономиката в страната, развитието на малки и средни предприятия. "Това, което стана вчера, е благодарение на АБВ. Това е малка победа. Ще контролираме дали това, което е джентълменско споразумение, ще бъде спазено", заяви Кирил Цочев.

Той призна, че е изненадан от решението на Георги Първанов да подаде оставка. "Ние не сме предатели. Ние сме хора с разум. Ние сме за стабилно управление на държавата", обясни Цочев.

Решението за оставката на Първанов ще се гледа най-рано след месец на национално събрание на партията. Има вариант, при който членовете на АБВ да не приемат оставката и Георги Първанов да остане начело на АБВ.

При гласуването на ратификацията за нов външен дълг от 8 милиарда евро вчера АБВ изненадващо смени позицията си в последния момент и подкрепи предложението. Ден по-рано на нарочна пресконференция ръководството на партията обяви, че АБВ категорично няма да подкрепи заема.