Вече 10 месеца фонтанът-убиец пред НДК не е пипнат

Мястото само е оградено, пукнатини бавят ремонта

Десет месеца след като 10-годишно дете падна във фонтаните на НДК и изпадна в будна кома, ремонтът на опасното съоръжение още не е започнал, а столичани са принудени да заобикалят строителната ограда, която загрозява центъра на града, съобщава „Труд”.

„Ремонтът на фонтаните, в които водата се стича от огромни топки в пространството под НДК в София, ще започне най-рано в средата на април”, обясни Георги Такев, управител на „Водоснабдяване и канализация” ЕАД. Неговата фирма трябваше да ремонтира басейните, чешмите и детския кът, който се намира в близост до известното в миналото заведение „Кравая” пред НДК.

Подлезът и площадката наоколо са опасани с предпазни прегради още от септември миналата година. Според информационните табели, стартовата дата на строителните дейности е трябвало да бъде 6 октомври 2014 г., а срокът за изпълнение – 80 дни, които са отдавна изтекли.

„Причината за забавянето е, че на тавана на помещението, което обслужва фонтана и се намира под него, бяха открити пукнатини”, обясни Такев. По думите му, експерти от УАСГ вече са огледали мястото и са дали своето мнение как да се реши проблемът.

От Столична община потвърдиха, че знаят за забавянето и чакат експертите от Дирекцията по архитектура и градоустройство (ДАГ) да се произнесат какво точно трябва да се направи и колко ще струва.