Калфин: Случилото се разтресе АБВ

Не правим театър, увери вицепремиерът

Няма никаква пиеса в поведението на АБВ при гласуването на ратификацията за нов дълг в Народното събрание. Това заяви в интервю за „Дарик” вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. По повод твърденията, че с предупреждението за възможна негова оставка от правителството, ако АБВ е срещу ратификацията, Калфин подчерта, че не става дума за осигуряването на алиби за променената позиция на партията. „Не сме нито излъгани, нито купени”, заяви вицепремиерът на въпрос за обрата в тезата на АБВ.

„Няма никаква пиеса. За съжаление, цялото това нещо много силно разтресе АБВ, защото лидерството на Георги Първанов е безспорно, той създаде партията и много хора, вярвайки на него, са влезли в партията. Това, което се случи, не е театър”, коментира Калфин.

По думите му позицията на парламентарната група е автономна. „Имахме конкретни искания. Преговорите продължиха до последния момент. Едно от исканията ни – че това е прекалено голяма сума, която се предвижда да се вземе, беше отчетено с изявление от министъра на финансите, с изявление на председателя на парламентарната група на ГЕРБ, че дългът, който ще се вземе, ще бъде с 2 млрд. по-малко. Действително има различие с мнението на председателя на партията – президента Първанов, който смята, че да, това нещо сме искали, това нещо е обещано, но той не би повярвал на политически декларации от страна на правителството и на председателя на парламентарната група на ГЕРБ. Тук е разликата. Не виждам как АБВ ще гласува срещу едно от най-важните решения на правителството и коалицията, а аз ще остана да работя в него. Тук не е извиване на ръце, тук е принципен въпросът”, заяви Ивайло Калфин.

Вицепремиерът бе категоричен, че той и президентът Първанов не се надпреварват по отношение на оставките. „Позицията на Първанов също има своето основание, тя няма нищо общо с моята декларация. Имаше политическо решение. Формално депутатите го нарушиха, така че не можем да противопоставяме или моята, или на Първанов оставката. Ако нещо сме си спестили в АБВ, то е да се делим на групички, кланове, сфери на влияние и така нататък”, каза Калфин.

АБВ има нужда още да укрепне и ако Георги Първанов действително се оттегли от лидерския пост, това няма да е добре за партията, коментира още Ивайло Калфин Той отбеляза, че АБВ трябва ясно да си отговори защо е в кабинета и ако има колебание по този въпрос, да преразгледа подкрепата и участието си.

Единството на АБВ не е под въпрос, категоричен е Калфин. „Това, което трябва да направим, е да проведем дискусията си, да видим къде са различията. Аз съм сигурен, че ще го преодолеем, надявам се да си вземем урок от него”, добави Ивайло Калфин.

Той ще настоява в АБВ да се даде отговор на принципния въпрос „Ние влязохме в правителството, ангажирано с участие в него заради това, че видяхме голяма част от предизборните си ангажименти, записани в програмната декларация, а след това и в програмата на правителството. Ако имаме основание за преоценка на участието си, то трябва да бъде направено политически, смислено и да го преоценим, но това е политическа процедура, която трябва да направим съзнателно”, допълни Калфин.

Той заяви, че не би могъл да работи, ако няма перспектива и сигурност в работата си. За Калфин е много важно АБВ да дефинира ясно защо е в правителството. „И ако имаме някакви колебания по това нещо, да преразгледаме решението си”, коментира той.

Калфин сподели, че АБВ има нужда да укрепне още и Георги Първанов е много важна фигура. АБВ не е лидерска партия, но неговата фигура е изключително важна и няма кой да отрече този факт, каза вицепремиерът и допълни, че ако Първанов наистина се оттегли, това няма да е добре за партията.