Всеки пети в Пловдивска област е давал подкуп за здраве

Животът

28-02-2015, 14:30

Снимка:

www.dw.de

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Цифрите са от доклад на Института за пазарна икономика

Всеки пети жител на Пловдивска област е правил нерегламентирани плащания за здраве през миналата година. Това става ясно от доклад на Института за пазарна икономика, касаещ здравеопазването в областта.

През последните години в област Пловдив се наблюдава ръст на болничните заведения и на броя легла в многопрофилните болници. Въпреки това малко под 1/5 от анкетираните граждани споделят, че им се е налагало да пътуват до друга област, за да ползват здравни услуги, става ясно още от доклада.

Разпределението на болничните заведения в областта е неравномерно, като лечебните заведения са съсредоточени в град Пловдив, а в някои от по-малките общини такива просто липсват. Здравноосигурените лица в областта леко спадат през последните две години, като през 2013 г. са 86,5%.

Областта е на второ място в страната по брой на леглата в МБАЛ след Плевен и лидер по постъпилите за лечение в многопрофилните билници (претеглени спрямо населението). Една от причините за последното е и търсенето на болнична помощ в Пловдив от живеещите в съседните области.