Путин окачестви убийството на Немцов като позор за Русия

Трябва да се обърне най-сериозно внимание на престъпленията, предизвикващи обществен резонанс

Президентът на Русия Владимир Путин окачестви убийството на опозиционера Борис Немцов като позор за страната, предаде Асошиейтед прес.

В излъчено по телевизията изказване пред служители на руското министерство на вътрешните работи Путин осъди покушението срещу Немцов, който бе разстрелян, докато се разхождаше близо до Кремъл в нощта на петък срещу събота. Президенството съобщи още в същия ден, че държавният глава е поднесъл съболезнованията си на майката на опозиционера. Това обаче бе първият публичен коментар на Путин по темата, отбелязва Асошиейтед прес.

"Трябва да се обърне най-сериозно внимание на престъпленията, предизвикващи обществен резонанс, в това число на такива с политически мотив", посочи руският президент, цитиран от ТАСС.

"Трябва най-накрая да избавим Русия от позора и трагедията като тази, която съвсем наскоро преживяхме и на която станахме свидетели, имам предвид убийството, безочливото убийство на Борис Немцов насред центъра на столицата", подчерта Путин. Кремъл отрече да е замесен по какъвто и да било начин в убийството, посочвайки, че то е "провокация", целяща да дискредитира Путин и да даде сила на противниците му. Според приятели на Немцов именно руското президенство е отговорно за създаването на атмосфера на омраза към опонентите си, отбелязва Ройтерс.

Същевременно ръководителят на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников заявипред журналисти, че следствието по делото за убийството на Немцов вече разполага със заподозрени, предаде ТАСС. "Такива винаги има", посочи той в отговор на въпрос по темата.