Наказват възпитатели от Нареченски бани, били деца от дом с метална пръчка

Животът

06-03-2015, 15:15

Снимка:

novini.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Малчуганите са били държани гладни с "възпитателна цел"

Дисциплинарни наказания заради насилие над деца ще бъдат наложени на четирима служители в два центъра за настаняване от семеен тип в село Нареченски бани - община Асеновград. Искането за наказанията е на председателя на Държавната агенция за закрила на децата Ева Жечева.
 
След проверка в центровете "Усмивка" и "Звънче" е  установено, че спрямо децата  са прилагани недопустими методи за възпитание и е упражняван психически тормоз. 

 

Сред използваните от персонала наказания са бой с метална пръчка, щипане, лишаване от храна в определеното време. Върху децата е осъществяван и психически тормоз – изолация или заключване навън вечер, заплахи и лишаване от любими за децата занимания. Случаите не са отразени документално от ръководството на ЦНСТ, нито е съобщило за тях на органите по закрила.

Според проверяващите налице е неглижиране на децата и оставяне без надзор, видеонаблюдението се е осъществявало формално и е неефективно, нямало е и определен служител, който да следи камерите. Поради тази причина персоналът дори не е разбрал за инцидент, при който едно от по-големите деца е провесило друго през парапета на стълбището, а на помощ са му се притекли няколко момчета. 

Констатирано е още, че децата е нямало с кого да споделят преживяното през деня в детската градина или училище. Свободното време, посещението им на училище и на детска градина се планирало и се извършвало в група, а не индивидуално, каквито са условията за създаване на среда близка до семейната.