Чеченец призна за убийството на Немцов

Свят

09-03-2015, 07:29

Снимка:

АФП

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Петима са заподозрените за убийството

Eдин от петимата заподозрени чеченци за убийството на руския опозиционер Борис Немцов е признал вината си, съобщи съд в Москва, предаде НТВ. Заур Дадаев, който бе арестуван в Ингушетия, подписал показания с признанията.

Обвинения за убийството на 27 февруари в центъра на Москва бяха повдигнати и срещу Анзор Губашев (33 г.).

Пред съд бяха изправени и заподозрените Шагид Губашев (31 г., брат на Анзор) , Тамерлан Екскерханов и Хамзад Бахаев. Анзор пледира невинен, Шагид отрече съпричастност и заяви, че страда от язва и хемороиди. Екскерханов обяви, че има алиби - бил на работа, и че трябва да се грижи за бременната си жена.

Бахаев каза, че за убийството на Немцов разбрал от медиите, докато бил вкъщи и поиска да бъде освободен, защото има 6 деца. Съдът остави всички в ареста - Дадаев и Анзор до 28 април, Шагид - до 7 май, а Бахаев и Ескерханов до 8 май.

Според сайта “Кавказкий узел” Дадаев бил зам.-командир на чеченския спецбатальон на МВР “Север”, отличаван многократно, включително през 2010 г. с орден за мъжество от тогавашния президент Дмитрий Медведев. Бил братовчед на братята Губашеви.

Анзор работил като охранител в супермаркет в Москва, а Шагид карал камаз в Подмосковието.

Спорер руски медии 6-и заподозрян за убийството се самовзривил вчера при опит на полицията да го арестува в дома му в Грозни.