4 години за отвличане и гавра срещу 15 години за катастрофа с жертва

Животът

14-03-2015, 15:10

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

За мъжа възрал съседка за тридневен бой и изнасилване, явно няма риск от рецидив

Бургаският съд наложи присъда от 4 години лишаване от свобода на 53-годишния Димитър Симеонов, след като отвлякъл и в продължение на дни държал вързана своя съседка, която пребивал и изнасилвал.

 Той бе признат за виновен и по четирите обвинения - изнасилване, блудство, причиняване на средна телесна повреда и противозаконно лишаване от свобода. Съдът уважи и гражданския иск на пострадалата от 9 500 лева. 

Присъдата е спаведлива и законова. Все още никой не се е изправил да протестира за скромните присъди за садистите. Това, че виждаме една болна картина сред нас дори не е топ новина. Тя е съобщение в два абзаца. Това, че един мъж съзнателно е нападнал и измъчвал друго човешко същество дни наред, явно не е проблем за здравето на обществото. След четири години той ще бъде свободен да мрази, бие, псува и насилва, ако иска, ако не го хванат, ако се ядоса. 

Същевременно за баща и съпруг на 36 години, обвинението иска максималната присъда от 15 години затвор за смърт по непредпазливост в катастрофа. Това може и да се случи, защото ще покаже, че законът е безпощаден към убийците на пътя. Справедливо е. Ние, данъкоплатците ще платим престоя в затвора на виновника.

Възможно ли е той да извърши повторно своето престъпление - да застане зад волана и да прегази деца? Според мен, белегът за един баща убил дете на пътя едва ли изчезва до живот. Но това ще бъде наказание за назидание. Не мисля, че ще има победители, нито че ще има мир от тази присъда. Нито, че обществото ще спечели от разбиването на още едно семейство.

Сигурна съм обаче, че съзнателно жесток човек, с болно отношение към хората, би могъл и след четири години да посегне на жена, дете, съсед. 

Кой от тези двама виновници искам да ми е съсед - бащата, премазал дете в катастрофа или мъжът, държал в плен и измъчвал жестоко жена?