Още 12 свлачища заплашват пътищата в Родопите

Опасно е преминаването между Варвара и Велинград, и към Юндола

Заради преовлажняването на почвите на 12 места в Родопите има опасност от нови свличания на скална маса върху пътищата. Това каза председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров пред в. Труд. Има няколко такива места по пътя Асеновград-Чепеларе и между Кричим и Девня. Опасно е преминаването и между Варвара и Велинград, където почти по цялото протежение над пътя има надвиснали скали, както и по пътя между Велинград и Юндола.

Според Лазаров всички местни фирми за поддържане на пътищата са на крак и са изкарали тежка техника за разчистване на пътя при евентуално свличане на скална маса. Продължава и разчистването на огромното срутище, блокирало пътя Бачково-Наречен в района на Юговско ханче. Пътят от Банско за Гоце Делчев пък се разцепи. Пукнатината се появила преди няколко дни от проливните дъждове в района след село Места. Цепнатината е дълбока 30-40 сантиметра и е широка 4-5 сантиметра и преминава по цялото платно.

Междувременно пореден влак излезе от релсите заради сблъсък със скална маса. Това стана около 5,50 ч с мотрисата на пътническия влак от Троян за Левски между спирките Абланица и Хлевене. За пътниците от влака бе осигурен автобус.