Създава се Eвропейски енергиен съюз

Свят

20-03-2015, 08:03

Снимка:

old.europe.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Санкциите за Русия остават поне до края на годината

Европейските санкции срещу финансовия, енергийния и отбранителния сектор в Русия ще останат в сила до пълното прилагане на договореностите от Минск, решиха снощи лидерите на 28-те страни от Евросъюза, съобщи БНР. Те не взеха формално решение за продължаване на санкциите, които изтичат през юли. Очаква се това да стане на по-късен етап.

Първият ден от заседанието на Европейския съвет приключи и със съгласие за създаване на енергиен съюз, който да намали зависимостта от външни доставчици.

Икономическите санкции няма да отпаднат преди края на тази година. Необходимите решения ще бъдат взети в следващите месеци, стана ясно от думите на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, след снощните дискусии:

Европейският съвет се съгласи, че продължителността на икономическите санкции ще бъде ясно свързана с пълното прилагане на споразуменията от Минск, имайки предвид, че те са разчетени за времето до края на 2015-а година. Съветът остава в готовност да вземе и допълнителни решения, ако е необходимо, съобщи Туск.

По енергийната тема той подчерта, че договорите за доставка на газ от Русия, сключени за 20 и повече години, могат да бъдат нездравословни, както за сигурността, така и за пазара в Евросъюза. Газовите договори трябва да са бизнес, не да се използват като политически оръжия, каза още Доналд Туск по повод принципното решение да бъде изграден енергиен съюз. Той предвижда единен енергиен пазар, повече интерконектори, повече прозрачност на газовите договори и търсене на нови доставчици и маршрути. Аргументите обобщи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер:

Енергийният съюз е необходимост, защото Европейският съюз харчи 400 милиарда евро годишно за внос на енергия - повече от милиард евро на ден. Очевидно е, че трябва да сложим край на тоталната зависимост от трети страни. Ако успеем да свържем енергийните си мрежи, това ще спести на потребителите 40 милиарда евро.

Европейските лидери снощи решиха още да сформират специален екип от медийни експерти, който да противодейства на координираната от Кремъл дезинформация за ролята на Русия в Украйна и други части на Европа.

Днес Европейският съвет ще обсъжда икономически въпроси, както и ситуацията в Либия