Ние сме най-недоволните от живота европейци

Общество

20-03-2015, 18:14

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Най-удовлетворени са в Дания, Финландия и Швеция

През 2013 г. най-неудовлетворените от живота си в ЕС са били българите. Това показва проучване на Евростат, публикувано по повод Деня на щастието, предаде „Фокус”. Докато средното ниво на удовлетвореност в ЕС е било 7,1, в България то е било 4,8, което е най-ниското равнище на удовлетвореност в целия съюз.

В рамките на изследването на европейските граждани е бил зададен въпросът „Като цяло колко удовлетворен се чувствате от живота си сега?”.

Жителите на северните страни най-често са давали положително мнение. Дания, Финландия и Швеция са със среден резултат 8, следвани от Холандия и Австрия с по 7,8 пункта.

На противоположния край са жителите на България. Сърбия, която присъства в изследването, също се намира на дъното му заедно с България, като хората там са дали оценка от 4,9. След това се нареждат Гърция, Кипър, Унгария и Португалия с резултат 6,2.

В България най-доволни от живота си са младите между 16 и 24 години, при които равнището е 5,8. Най-неудовлетворени са възрастните над 75 години – 3,8.

Според авторите от „Евростат” най-голямо отношение към това дали сме доволни от живота си категорично оказва нашето здраве. След него като ключови фактори се нареждат финансовото състояние, положението ни на трудовия пазар и социалните ни взаимоотношения с човек, на когото можем да разчитаме.