Сивият пазар на ИТ продукти в София нараства

Животът

14-04-2015, 14:09

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 70% от тийнейджърите имат смартфони

Най-голям интерес в сферата има към смартфоните

ИТ бизнесът, опериращ на пазара в България, представен от над 1,000 активни компании с годишни продажби за над 1 милиард лева, очаква ръст между 4 % до 10 % в различните пазарни сегменти за финансовата 2015 година, пише Блиц.

На фона на задаващите се мобилни и облачни решения в ИТ индустрията, най-голям ръст ИТ компаниите очакват в приходите от услуги, следвани от продажбите на софтуер и консумативи.

По отношение на продуктовите линии фаворити на ИТ фирмите за ръст през 2015 година се оказват смартфоните, следвани от ултрабук и лаптоп системите.

B2B клиентите, изненадващо и държавната и общинската администрация (вероятно заради задаващите се местни избори '2015) са с най-големи очаквания за повишаване на продажбите на ИТ бизнеса за 2015/16.

На фона на тази оптимистична картина изненадващо идват и прогнозите за ръст на сивия пазар в ИТ бизнеса, като учудващо оценката за нерегламентирания пазар в София се оказва в пъти по-голяма от размера в страната.

ИТ дилърите и риселърите в България, работещи с крайни ИТ клиенти, продължават да са най-недоволни от ценовата политика, лошото поддържане и обслужване, а през последните години и от рекламата и маркетинга на ИТ хардуера и софтуера, доставян в страната.

Това показват предварителните резултати от наскоро приключилото национално представително пазарно изследване IT Survey Bulgaria '2015, XX ed., провеждано за 20-а поредна година от независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.