Очакваме помощ от Франция за газовия ни хъб

Политика

15-04-2015, 06:42

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Премиерът нарисува на френския президент пътя за тръбата до Европа

Франция ще стане мотор в Европа за газовия хъб на България, пише "Стандарт". Това обещание получи премиерът Бойко Борисов от френския президент Франсоа Оланд след срещата им в Елисейския дворец във вторник следобед в Париж. Срещата между двамата продължи повече от предвиденото по протокол. Премиерът Борисов запознал детайлно Оланд с намеренията и предложенията на България за строежа на газовия хъб.

"Франция винаги се е намесвала в тежки за България моменти, когато трябва да се даде репер за развитие. Газовият хъб и възможността да се развие "Южен поток" до България е чудесна възможност да се използва цялата газопреносна система на България с нови компресорни станции, които имат стратегическо място. Затова съм много щастлив, че президентът Оланд ме разбра. Над една карта половин час му чертах къде и какво може да се случи и мога за българите да кажа, че намерихме мотор, който да ни помогне в осъществяването на тази идея. А Франция е държавата, която има изключително влияние в Европейския съвет, Европейската комисия и отношения с Русия", заяви премиерът след срещата.

И отново поздрави френския държавен глава и германския канцлер Ангела Меркел за усилията, които са положили за Минското споразумение. "И се надявам, че и Русия ще се съобразява с него и тези санкции, които толкова много тежат и на европейските държави, и на България като буквално във всяко едно отношение търпим загуби, на самите руснаци", обясни министър-председателят.

Френският президент Оланд също обясни, че не иска страната ни да бъде заложник и да страда от кризата в Украйна. "Ние не искаме България да бъде жертва на ситуацията в Украйна. Франция е готова да помогне на България. Ще използвам всички средства да говоря с Русия и Украйна да допринесем в полза на България", обясни още Оланд.

Освен за енергийните проекти двамата държавници са говорили още за борбата с тероризма, за общите политики и партньорството между двете страни. "Говорихме и за Шенген и смятам, че ще намерим добрия баланс. България трябва да използва Шенген по най-добрия начин", обяви Оланд след срещата. А Борисов го покани на визита у нас. На срещата между Оланд и Борисов присъства и френският премиер Манюел Валс. "Г-н президент, чакаме ви с нетърпение в България и надявам се премиерът Валс ще го пратите като авангард да види дали всичко правим както трябва", пошегува се Борисов в типичния си стил.

По-рано през деня премиерът се срещна и с бившия френски президент Никола Саркози. "Ти си най-оцеляващият български политик, поздравявам те, че положи всички усилия и успя да съставиш работещо правителство. Ти нямаш загуби, ти имаш само победи", заяви председателят на "Съюз за народно движение" по време на срещата си с Борисов. Той увери премиера, че подкрепя ГЕРБ в Европейската народна партия (ЕНП) още от първия ден и че между ГЕРБ и "Съюза за народно движение" има отлично сътрудничество.

"Още когато те видях, знаех, че ще станем приятели. Много обичам България. Радостен съм, че благодарение на ГЕРБ България зае полагащото й се място в Европейския съюз", каза още Саркози. Борисов пък го поздрави лично за победата на неговата партия на последните местни избори във Франция. Премиерът запозна френския си колега с политическата обстановка в България и с функционирането на коалиционния кабинет в страната ни.