„Графа” става пешеходен догодина

Националния стадион с Т-образно кръстовище

Участъкът от „Граф Игнатиев” в София между бул. „В. Левски” и „Евлоги Георгиев” ще бъде затворен за коли и по него ще се движат само трамваи. Така цялата улица ще стане пешеходна.

Вместо кръгово пред националния стадион ще има Т-образно кръстовище. Това предвиждат проектите за обновяване на част от центъра на София, които бяха приети от комисията по архитектура към СОС.

Микробиологичен и химичен анализ на водата от Перловската река ще покаже може ли между Орлов мост и стадиона да се повдигне нивото ѝ. По булеварда ще има трета лента, но само за градския транспорт, пише „24 часа”.

Фонтанът на пл. „Славейков” и трамвайните трасета по „Графа” остават. Затварянето на част от улицата ще удължи със 7 минути пътуването на идващите от бул. „Др. Цанков” към бул. „П. Евтимий”, каза арх. Иво Пантелеев, автор на проектите за зоните около „Графа” и „Св. Ал. Невски”. Отпада идеята за златни павета в настилката около храма.

Проектите трябва да са готови до юни, а в средата на 2016 г. трябва да започне и ремонтът на центъра, съобщи главният архитект на София Петър Диков.