Да събудим частния бизнес в Европа, призова Меглена Кунева

Политика

16-04-2015, 11:39

Снимка:

bTV

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

България трябва да предприеме хармонизация на законодателството с ЕС, според вицепремиера

За мен е успокоително това, че от политическа гледна точка този голям проект – планът „Юнкер”, върви към едно общество на включването – такова, каквото трябва да бъде обществото на Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева на конференция по повод представяне на мерките за насърчаване на малките и средните предприятия в България и възможностите, които предоставя Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г., предаде 24 часа.

„Няма заобикаляне и минаване през нови административни стъпала, докато се стигне до извора. В крайна сметка това, към което се стреми ЕС, е едно по-съвършено общество. Когато има истински предприемачески дух и този дух е подкрепен от увереността, че се управлява както трябва и можеш директно да стигнеш до източника, тогава резултатът ще бъде много по-добър”, допълни Кунева.

По думите ѝ ключовата промяна, която България трябва да предприеме, е хармонизация на законодателството с ЕС. „Някога Европа е била замислена по-скоро като федерация. Времето не е било узряло за подобен ход, но така или иначе са направени съответните стъпки – обща валута и общ пазар”, посочи вицепремиерът.

Според Кунева, трябва да можем да функционираме като една голяма сила. „Залогът за всички нас е да бъдем единни, не само когато говорим за политика, а във всяка една икономическа стъпка. Приветствам този план, защото в него има място за всички – за големи и стратегически публични проекти и за проекти на частния бизнес. Трябва да събудим частния бизнес в Европа”, допълни Меглена Кунева.