• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Какво не знаем за Стара Варна?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  ©Varnautre.bg
  ©Varnautre.bg

  Знаете ли, че “Гранд Хотел Лондон” и “Мусала” са две различни сгради, строени през повече от 10 години? Знаете ли, че преди Аквариумът да бъде построен, императорското семейство от Токио изпраща плановете на япоснкия океански институт, от които създателят на емблематичната сграда арх. Дабко Дабков да почерпи идеи? Знаете ли, че на мястото на красивата, но разпадаща се сграда до Областна администрация е бил някогашния хотел “Русия”, в който през 1900 година е бил Иван Вазов? Знаете ли, че голямото дърво зад паметника на Граф Игнатиев в градинката зад Филиала на театъра е посадено от самия арх. Дабко Дабков?

  Тези и други любопитни факти, разказани от Християн Облаков, научиха варненци и турсити, които се включиха в безплатната обиколка, наречена “По стъпките на арх. Дабко Дабков”. Богатата палитра от стилове и направления, използвани в творчеството на майстора сградостроител, до голяма степен оформят автентичната атмосфера на Стара Варна. Възможността за оглед на архитектурните паметници и тематичната беседа, даде възможност за откриване на любопитни детайли, чрез които се цели създаване на отношение към архитектурното наследство на един бележит архитект, какъвто е без съмнение Дабко Дабков.

  Безплатната беседа и обиколка, в която се включиха десетки туристи и жители на Варна е част от проекта “Непознатото минало на Стара Варна”. Той се реализира в патньорство между Beehive Co-working Space/ Споделено работно място, варненската софтуерна компания “158 ООД”, с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на община Варна. Основна цел е популяризиране на културно-историческото наследство чрез поднасяне на исторически факти, снимки и документи. Проектът засяга темата за опазване на паметниците на културата и се стреми да формира необходимото отношение на варненци към тяхната градска среда.

  Обиколката “По стъпките на арх. Дабко Дабков” показа редица сгради свързани с прочутия архитект, който е и един от първите в България, разкрил частна практика.

  В поредица от репортажи Varnautre.bg ще представи всяка от тях подробно с цел популяризиране на културно-историческото наследство на града.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg