Хванаха непълнолетни от Тулово, издевателствали над старец

Бандитите искали от дядо Андрей да им препише къщата си

Самотноживеещият Андрей Хараламбиев от село Тулово подал жалба, че е жертва на непознати маскирани, които на два пъти нахлували в дома му. След побой и заплахи, че жилището му ще бъде запалено, а няколкото му кози заклани - първият път възрастният мъж се разделил със 100 лв. Няколко дни по-късно бил принуден да даде още 200 лв. На "изпроводяк" среднощните "гости" разпоредили до седмица да им приготви още пари, пише starozagorskinovini.com.

След получаването на жалбата криминалистите от РУ "Полиция" в Казанлък и колегите им от участъка в Мъглиж разположили секретни постове около двора на дядо Андрей. Двамата невръстни рекетьори влезли в жилището около полунощ на 16 април, минути по-късно вътре нахлули униформените.

В суматохата домакинът успял да нанесе удар с нож в корема на единия от бандитите - 17-годишния Добри К., преди да му бъдат поставени белезниците. Другият, след като оказал яростна съпротива, успял да се измъкне през отворения прозорец. В хода на преследването полицаите произвели два изстрела със стоп-патрони.

Беглецът, 16-годишният Рашо Н. от Тулово, бил заловен няколко часа по-късно, когато потърсил лекарско съдействие в центъра за спешна медицинска помощ - Казанлък, заради огнестрелна рана в лявото рамо.

След първоначален преглед раненият бил транспортиран в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Стара Загора, за оперативно лечение. Заради стрелбата е образувано досъдебно производство срещу единия от полицаите, участвали в спецакцията.

Според кмета на Тулово Милен Бакалов, двамата непълнолетни рекетьори били автори на множество кражби. Най-вероятно тяхно дело бил скорошен опит за палеж на отдаден под наем от община Мъглиж кафе-аперитив.

Добри спрял да ходи на училище, след като баща му заминал на гурбет в Германия, а майка му се омъжила повторно в близкото село Ръжена.

По-малкият Рашо доскоро бил с близките си в Гърция, там се научил да пуши марихуана, разказаха негови връстници, които в събота обсадили Интернет-клуба в центъра на Тулово.

Все още неотърсилият се от уплахата дядо Андрей твърди, че невръстните рекетьори влизали в дома му поне пет пъти от началото на годината. При едно от нахлуванията, когато не могли да намерят пари, едва не заклали яренцето в стаята, за да го сплашат. Търпението му свършило, когато поискали да им припише дома си.

Близо 1/3 от 1500-те жители на Тулово са цигани. Повечето са безработни и разчитат на социални помощи, четем още в starozagorskinovini.com.