Димитър Васев - щом е от Локо(Сф), е добър треньор

"Червеночерните" дават на ЦСКА и Левски отлични специалисти

Една от причините Локо(Сф) от изпадащ през миналия сезон да бъде втори в сегашния е треньорът Димитър Васев. Специалистът пое отбора в началото на шампионата.

Както е известно, Митко Васев е юноша и футболист, а сега и треньор на Локо(Сф). Изобщо не е случайно, че Васев е добър треньор щом е кадър на Локо(Сф).


"Червено-черните" винаги са имали страхотна треньорска традиция. През 1964 година Локо(Сф) става шампион на България за трети път след като за последно е бил първи 19 години по-рано през 1945 година. Наставник на отбора от 1964 година е невероятният специалист Георги Берков.

"По случайност" в шампионския състав от 1964 година играят ненавършилият 19 години защитник Димитър Пенев, както и десният бек Васил Методиев-Шпайдела и левият бек  Апостол Чачевски.

Историята върши своето по-нататък. Пената преминава в ЦСКА и остава голяма следа като футболист и треньор на "Армията".  В началото на 21-ви век е избран за треньор номер 1 на България на 20-и век. Димитър Пенев е известен като феномен който може да работи с млади футболисти. Под неговото крило са минали Христо Стоичков, Емил Костадинов и племенникът му  Любо Пенев. Както впоследствие Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров. Като треньор на ЦСКА стига до полуфинал за КНК през 1989 година където играе с Барселона. През 1994 година България постига най-големия си успех под негово ръководство и става четвърти в света на световното в САЩ.

С Шпайдела като треньор Локо(Сф) става шампион през 1978 година. После Васил Методиев отива на "Герена" където става шампион и със "сините", които под негово ръководство играят добре и в Европа.

Чачевски за кратък период е в ЦСКА, но неговите прекалено строги методи не се харесват на някои от звездите на "червените" и той напуска "Армията".

За сметка на това други легенди на Локомотив(Сф) записват със златни букви престоя си на "Армията". Великия тим на ЦДНА, който доминира през 50-те е воден от Крум Милев, известен с прякорите си Чичето и Палаврата.

 

През 1967 година ЦСКА достига до три полуфинала в Купата на европейските шампиони с Интер. Това става под ръководството на Стоян Орманджиев.

В момента треньор на Левски е Стойчо Стоев, който бе много добро ляво крило в отбора на Локо(Сф) през 80-те години. Най-убедителната от трите засега титли на Лудогорец е именно под ръководството на Стойчо Стоев през 2014 година.

Така че израстването на Димитър Васев като треньор на Локо(Сф) изобщо не е случайно. Даже е част от една славна треньорска традиция на този отбор.