Прекръстват девет улици в квартал „Панчарево”?

Общинските съветници от ГЕРБ и БСП се изпокараха за преименуване им

Общинските съветници от БСП и ГЕРБ се изпокараха на заседанието на Столичния общински съвет. Причина за скандала стана доклад за потвърждаването на имената на 9 улици в район „Панчарево“.

Възражението дойде от общинския съветник от Милка Христова от БСП, която попита защо изобщо трябва да се потвърждават имената на улиците и къде е първоначалното решение за именуването на улиците.

„С този доклад се прави опит да се заобиколи факта, че трябва да се спази цялата процедура по преименуването. Нямам представа как ще гласуваме доклада и ще потвърдим нещо, за което нямаме данни, че се е случило“, каза Христова.

Мария Димитрова от ГЕРБ се намеси и обясни, че улиците са преименувани в периода 1992-1995 г. Самото решение на общинския съвет обаче го няма. Ако докладът не се потвърди, живеещите в „Панчарево“ трябвало да си сменят адресите. От БСП обаче не приеха това като сериозен аргумент и предложиха докладът да бъде върнат и да се поиска информация за взетото решение за именуването им преди години. Ако след проверката няма номер на решението, да се направи процедура за преименуване.

Във вече напрегнатия спор на дамите в СОС се намеси Николай Белалов от БСП. „Това предложение означава да заобиколим механизмите за именуване на улици в София. Кой си е позволил да преименува обекти без разрешението на съответния орган.Това беззаконие очевидно е продължило с години. С този доклад ни се предлага да потвърдим тези действия,вместо да сигнализираме прокуратурата“, заяви той.

Михаил Владов от ГЕРБ прехвърли топката на БСП и с коментара си спорът прерасна в скандал. „Няма да разиграваме хората, които не са си измислили имената на улиците. Проблемът е някъде във времето, когато ваши представили в общинския съвет са си взели решения на своя глава. Защо са изчезнали решенията,само може да гадаем.

С това изказване Владов вбеси Гергана Алексова от БСП. „Аз разбирам,че за всяка нередност през последните 25 г., когато БСП е било в малцинство все пак е виновно,а за всичко хубаво сте отговорни вие или коалиционните ви партньори. Погледнете 1992-1995 г. Кой е бил кмет на София и се обърнете към съответната политическа сила.Такава наглост. Не стига,че внасяте нещо незаконно, ами ние се оказваме виновни“, заяви тя.

След половинчасови нападки в крайна сметка докладът за преименуване на улиците в „Панчарево“ беше приет в този вид или с други думи общинският съвет пренебрегна изискванията на Наредбата за преименуване на улици в столицата, уточняват от Topnovini.bg.