Магистрала "Марица" свързва археологически обекти около Перперикон

180 хил. лева отпуска държавата за продължаване на разкопките

220 хил. лева е отпуснало правителството за археологическия комплекс Перперикон. От тях 180 хил. лв. са за продължаване на разкопките и още 40 хиляди са за поддръжка. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си на историческия хълм Перперикон заедно с министъра на земеделието Десислава Танева.

"В региона на Ивайловград имаме Перперикон, имаме 3-4 страхотни обекта и със свързването им в един туристически кръг посещаемостта ще бъде още по-голяма. Видях едно истинско бижу, което има България", каза премиерът Бойко Борисов.

По думите му, свещеният град трябва да се види с очите, защото е много различно от това да гледаш снимки или някой да ти разкаже. "Радвам се, че виждам толкова много туристи на това извънземно място. Инфраструктурата вече е добра, ще доведе много хора, ще се пътува лесно", добави премиерът. "За тази година финансирането е уредено, оттам нататък, след като се приключи с последните разкопки, каквото е необходимо пак живот и здраве ще бъде направено", заяви още премиерът и коментира: "Който българин не е дошъл да види Перперикон, не познава историята и не знае каква перла има България".

Проф. Николай Овчаров коментира от своя страна, че ако археолозите успеят тази година да завършат малката останала горичка, за 16 години работа ще е разкрит целият акропол на "Перперикон". "Едно от нещата, които се стремя да направя е да няма политизация, защото това, което е направено тук, е благодарение на 6 правителства, така че всеки има някакъв принос", допълни още Овчаров. Премиерът беше удостоен с почетен знак "Сребърен Перперикон" за принос в развитието на Перперикон.

Предвижда се магистрала "Марица" да преминава в близост до Александровската гробница, откъдето ще започва и туристическият маршрут от Хасково през Александрово, Перперикон и Татул до Златоград, стана ясно по време на посещението на министър-председателя, който преди това инспектира и строителството на магистралата заедно с министър Ивайло Московски.

"С министъра на транспорта Ивайло Московски инспектирахме извършеното до момента по най-големия мост над река Марица, изграден още през миналия мандат. Контактната мрежа на моста е най-модерната, съвместима с мрежите на Гърция и Турция", сподели премиерът на официалния си фейсбук профил.