Квесторите на КТБ отказали минимални плащания за болни деца

Общество

12-05-2015, 17:11

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Погнаха квесторите на КТБ

Не разрешили и да се даде събрано дарение за лечение на дете

Квесторите на КТБ незаконно са разрешили изплащане на депозит на Държавния фонд за гарантиране на влоговете на 26 юни 2014 г. Същевременно те отказали да разрешат минимални плащания за няколко болни деца, предаде 24 часа.

В резултат на това две от децата пропуснали планираните си операции, а на третото дете била отказана възможността за плащане на суми от 100 до 500 лева месечно от дарителска сметка, открита в КТБ и захранена с дарения за животоспасяващата му терапия.

На 26 юни 2014 г. квесторите на КТБ са разрешили извършването на превод от над 30 млн. лева, възстановявайки вложените на депозит средства на Държавния фонд за гарантиране на влоговете, въпреки че с поставянето на КТБ под специален надзор БНБ забрани всички банкови операции, свързани с плащания към вложители/кредитори.

Това се казва в сигнал на неправителствената организация „Ние, гражданите”, подписан от нейните съпредседатели д-р Вера Ахундова и Даниел Божилов.

Сигналът е адресиран до главния прокурор Сотир Цацаров, Десислава Атанасова – председател на Временната парламентарна комисия на Народното събрание за КТБ, Сметната палата и Европейската комисия.