Мая Манолова: ВАС отмени лимитите за болниците

Политика

15-05-2015, 14:02

Снимка:

dsb.bg

Автор:

БългарияУтре

Всичко от Автора

Министър Москов изрази несъгласие с това решение по време на петъчния контрол

Върховният административен съд е отменил лимитите за болниците с мотив, че ограничението ще нанесе: "значителни и труднопреодолими вреди за пациентите". Това обяви депутатката Мая Манолова по време на петъчния парламентарен контрол.

Въпросната методика не е нанесла вреди на нито един пациент и не е ограничила правото му на лечение. Имаше много спекулации по темата, разясни министър Москов. Той обясни кои точно несъответствия в отчетите на болниците към Здравната каса е трябвало да отстрани новата методика.
Когато няма никакъв контрол и Здравната каса плаща всичко, което болниците са похарчили - това не е философията, която аз споделям, подчерта Москов. Контролът не е свързан с увреда на когото и да било. През всичките тези години ние харчехме безконтролно без това харчене да е довело до подобряване на здравето ни, възмути се министърът.

Държавни, частни и общински болници и Центъра за защита правата в здравеопазването на 20 май внесоха жалба във Върховния административен съд, в която настояват фиксираните бюджети за лечебните заведения да бъдат спрени и отменени.

Така на практика всички болници в България тогава се обявиха срещу твърдите лимити, които се въвеждат с Постановление 94 на Министерски съвет от 25 април 2014 година.

Подписите си под жалбата сложиха д-р Димитър Димитров – председател на Асоциацията на работодателите от здравеопазването, д-р Явор Дренски – председател на Националното сдружение на частните болници, д-р Неделчо Тотев –председател на Сдружението на общинските болници в България и д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Опасенията на четирите организации бяха, че фалитите са неизбежни, а пациентите ще бъдат лишени от свободен достъп до болниците, ако съдът не спре ПМС 94 или Правителството не го отмени. Според лекарите с така приетия нормативен акт от правителството за забраната на реимбурсирането на надлимитна дейност ще бъдат наказани добре работещите и предпочитани болници, в които се развива модерна медицина и се предлага качествено обслужване на пациентите и така ще бъдат нарушени интересите на цялото ни общество.