Методи Андреев: Агентите на ДС да излязат в пенсия и да си гледат внуците

Депутатът не харесал помпозността на министър Ненчев при разсекретяването на архива на военното разузнаване

Не одобрявам това, което направи министърът на отбраната, не беше нужна тази помпозност.

Това обяви пред bTV Методи Андреев, депутат от ГЕРБ, по повод акцията на военния министър Николай Ненчев по разсекретяването на досиетата на служба "Военна информация”.

В сряда Ненчев обяви, че е издал заповед военното разузнаване да предаде последните 33 хил. архивни единици на Комисията за досиетата.

Ненчев извади архива на военното разузнаване със заповед, заради отказ да предаде документите си отиде бившият шеф на службата Веселин Иванов.

"Не зная за кои дела става дума, ако са на чужди разузнавачи, това е престъпление и засяга бъдещето на националната сигурност", коментира Красимир Райдовски, бивш разузнавач на Първо главно управление.

Методи Андреев напомни какво е цялото има на Комисията за досиетата - Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. По думите му това означава, че се разкриват досиетата само на български граждани и то заемащи и заемали публични длъжности.

Депутатът от ГЕРБ попита кой е пострадал, откакто комисията работи – 2006 г. Той призова агентите на ДС да излязат в пенсия и да си гледат внуците.

Райдовски контрира, че на принципа, на който са подбирани агентите на ДС, са подбирали и членовете на БКП, а именно такива хора са формирали ядрото на СДС.