"Екзакта": Пет партии влизат в НС, ако изборите са днес

Политика

04-06-2015, 08:50

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Рейтингите на партийните лидери растат предизборно

Вече се наблюдава предизборна мобилизация на партийните ядра, а рейтингите на партийни и парламентарни лидери скачат. Този извод правят социолозите от "Екзакта" въз основа на данните от последното си национално изследване, направено в периода 20-27 май, цитирано от в. "Сега". С 4% нараства одобрението към соцлидера Михаил Миков. С 6% се е увеличило влиянието на съпредседателя на РБ Радан Кънев, с 4% - на съпредседателя на ПФ Валери Симеонов. С 2% е пораснал и рейтингът на Волен Сидеров.

При парламентарни избори днес в НС със сигурност биха попаднали пет партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ПФ. АБВ и "Атака" също запазват шансовете си. ГЕРБ е първа политическа сила с 24.5%, а БСП е втора с 14.4%. Електоралната тежест на ДПС в края на май е 7.3%, а на РБ - 6.2%. Следват ПФ с 5.1%, "Атака" с 3.4% и АБВ с 2.8%.

58% не одобряват работата на правителството. Сред тях преобладават хората на възраст между 30 и 40 г., както и тези над 60.

Едва 31% одобряват работата на президента Росен Плевнелиев, като най-голяма поддръжка му оказват избирателите на ГЕРБ и ДПС.

2/3 от анкетираните смятат, че законодателната дейност на парламента се отдалечава от дневния ред на обикновените хора и само 19 на сто са на обратното мнение, посочват от "Екзакта".