Морски фарове озариха горнооряховската галерия

Велико Търново Лайф

04-06-2015, 09:52

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Бургаска художничка подреди „Кулите на светлината”

Изключително приятна и навяваща лятно настроение фотоизложба „Кулите на светлината” показва Художествена галерия „Недялко Каранешев” в Горна Оряховица. Автор на изложбата, представяща най-красивите фарове по Южното ни черноморие, е бургаският фотограф Татяна Байкушева. Експозицията гостува в Горна Оряховица след Бургас и Велико Търново.

Колекцията от омагьосващи морски снимки е своеобразен мост между Горна Оряховица и Бургас, заради двигателя на изложбата – издателя на горнооряховския вестник „Седмицата” Димитър Николов, който е и изпълнителен директор на най-стария регионален вестник в България – бургаския „Черноморски фар”.
Таня Байкушева вече е част от екипа на морския ежедневник, но е започнала проекта си няколко месеца преди да се присъедини към него.  Съвсем наскоро поредицата за фаровете получи специалната награда за фотоочерк на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ). Наградата на името на Константин Философ се присъжда от авторитетно жури с председател Валерия Велева.
Най-красивите морски фарове от нос Емине до Резово показва фотопоредицата „Кулите на светлината”, част от която е подредена в Художествена галерия „Недялко Каранешев”. Тя идва от Народна библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново, където беше по покана на местния „Лайънс клуб”. Изложбата вече има покана да гостува и в Народното събрание.
Татяна Байкушева – фотограф и журналист, си е поставила амбициозната цел да запечата във фотоси всички стари и по-нови морски светилници. Първият етап от проекта, чийто продукт е „Кулите на светлината”, е заснемането на фаровете по Южното Черноморие – от Емине до Резово. Татяна е снимала откъм суша, море и дори от въздух всички 17 фара по южната ни акватория. Следващата част на проекта е фотографирането и на фаровете на север от Емине. Младата фотографка вече обмисля и снимки на навигационните съоръжения в Румъния.