Кадиев готов да напусне парламента

Това ще стане, ако БСП го изключи от партията

Социалистът Георги Кадиев е готов да напусне парламента, ако парламентарната група на червените го изключи заради внесения от него закон, с който се предлага да се разреши предизборна агитация на майчин език.

Това стана ясно от коментара му в кулоарите на НС. Съпартийците му го призоваха да оттегли проекта си, но смята да обяви решението си пред партията във вторник.

Георги Кадиев ще настоява с тайно гласуване групата на червените да се произнесе за изключването му. Ако го изключат, той е категоричен: „Най-вероятно ще напусна парламента".

Кадиев обаче има колебания за този си ход, за да не предаде гласоподавателите, дали му преференциите си на изборите. Депутатът получил вече упреци в тази посока от симпатизанти с молба да не напуска НС. Затова Кадиев ще измисли начин да се допита до тези хора.

Въпреки всичко той се надява, че няма да се стигне до изключването му само защото се е опитал да даде права на определена група избиратели. Този закон е добър закон, смята социалистът.

Георги Кадиев отхвърля обвиненията, че е зависим от ДПС и припомни, че в предишния парламент е един от малцината червени, гласували срещу кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. На мен си ми върви на проблеми с ДПС от 2005, изтъкна Кадиев.

Той обясни, че идеята му за агитацията на майчин език няма нищо общо с ДПС. Европейското поведение е да даваш права и да изискваш задължения, изтъкна депутатът.

Той коментира и драмата в ляво с подкупа. Припомняме, Бриго Аспарухов хвърли бомбата, че кандидат за лидер на БСП е предлагал подкуп на Михаил Миков, за да се откаже от поста.

В момента в състоянието, в което е БСП всякакъв разговор за такива неща е участие в сценарий срещу БСП, смята социалистът. Кадиев е на мнение, че тази тема трябва да се отложи от дневния ред на БСП за след местния вот. Ако продължаваме по този начин след 5 години ще сме на един процент и Лукарски ще ни е председател на партията, прогнозира Георги Кадиев.

Ние вървим по пътя на СДС със страшна скорост, допълни той. Червеният депутат обясни, че самият той като един от кандидатите и потенциално заподозрян за аферата с подкупа има най-голям интерес да излезе цялата истина наяве.

В момента обаче, по мнението му, за БСП било по-добре да не се занимава с този скандал, нито пък с пленум на истината.

Според Кадиев Михаил Миков трябва да остави въпроса за след местните избори и тайно би махнал от БСП човека, предлагал подкупа. Той увери, че не е предлагал подкуп. Кадиев не знае кой е този социалист. В момента върви сценарий срещу БСП, смята червеният депутат.