Не могат да открият българина, измамил Уолстрийт

37-годишният Недко Недев успя да излъже фондовата борса 3 пъти

Американските власти издирват българин - предполагаем измамник, който е манипулирал котировките на фондовата борса в Ню Йорк, създавайки фалшиви оферти. Наскоро той спечели 5000 долара при подобна операция с козметичната компания „Ейвън“, което обаче не е първият му удар, коментира вестник Le Figaro, цитиран от „24 часа“.

Властите са замразили две свързани с измамата около „Ейвън“ банкови сметки, в които има 2 милиона долара. Една от сметките е на Недко Недев.

37-годишният Недев е заподозрян за най-малко три еднакви борсови измами за последните три години. На 4 юни американският регулатор за финансовите пазари подаде жалба срещу него.

На 14 май, между 11:35 и 11:53 акциите на групата „Ейвън“ са скочили с 20% вследствие на публична оферта за закупуване. Акциите достигат 18,75 долара, или три пъти повече от средната им стойност по това време. След като компанията е опровергала тази оферта в около 12 часа, котировките спадат. За тези минути обаче Недев успява да продаде част от акциите си и печели 5000 долара. Вдига се голям шум, а през деня са продадени с 57 милиона повече акции на компанията в сравнение с предния ден.

Недко Недев е автор и на други две подобни измами. Едната му е донесла печалба от 23 368 долара през май 2014 благодарение на фалшива публична оферта за Tower Group. Другата – през декември 2012, е извършена по същия метод, но този път се е отнасяла за компанията Rocky Mountain Chocolate.

Властите не са успели да намерят Недев в София. На адреса, който той е дал в официалните документи, живее негов съсед, който е заявил, че никой с подобно име не обитава сградата, въпреки че често пристигат писма, адресирани до Недев.