Кадиев остава в БСП! (обновена)

2 гласа не достигнаха на червените, за да изключат депутата

Парламентарната група на БСП, която днес се събра, за да реши дали да изключи от редиците си депутата Георги Кадиев не успя да събере необходимите гласове, за да го направи, съобщи bTV.

Два гласа не достигнаха на БСП да изключи Георги Кадиев от парламентарната си група. 24 от левите депутатите са били "За" това. Гласуването приключило преди минути, предаде „24 часа“.

14 от социалистите са застанали плътно зад колегата си Кадиев. За да бъде изключен, трябваше да се съберат гласовете на 2/3 от 39-те леви депутати, което прави 26 души.

В гласуването не е участвал единствено Петър Кънев, който отсъствал заради служебен ангажимент, дори Стефан Данаилов дошъл.

БСП гласува за изключването на Kадиев заради внесената от него промяна в изборния кодекс, с която да се разреши агитацията на майчин език. Левите скочиха остро срещу проекта и нееднократно призоваха Кадиев да го оттегли. Той обаче отказа да направи това.

Веднага след гласуването на групата днес обаче Kадиев намекна, че все пак ще обмисли варианта дали да не оттегли закона като жест към колегите си, които са го подкрепили. Решението на групата в своя полза той определи като"единственото положително нещо за БСП" последните месеци и като стрес-тест за партията.