Производители искат да патентоват прословутия мурсалски чай.

Предупреждават за появата на много фалшиви продукти на пазара.

Производителите алармират, че на пазара са се появили много ментета.
Естествения хабитат на билката в България е Мурсалския дял на Родопите, Среден и Южен Пирин, Ржана планина и планината Славянка на надморска височина от 1100 до 2200 метра. Смята се обаче само чаят отгледан в Родопите има лековити свойства.
Билката е включена в Червената книга на България. Препоръчва се при всички видове кашлица, бронхит, бронхиална астма, безплодие, анемия, влияе също и на половата мощ, заради последното е наричан още и "българската виагра". В Института по ботаника проучват свойствата и и установяват благотворното и влияние на чернодробни и редица други заболявания, както и качеството и да забавя стареенето. Японски учени, изследвали родопското дълголетие, предлагали да финансират отглеждането на лечебното растение, но по-късно българи го култивират и се заемат да го отглеждат.
Благодарение на културните насаждения на билката през последните години, може да се намери в аптеките и други магазини на страната. Големи части от предлагания на пазара обаче се оглежда при други климатични условия и съответно не притежава същата лечебна сила.
Община Смолян и Община Девин, на чиито територии расте лечебната билка, подкрепят искането на производителите за патентоване на марката "Мурсалски чай".