Българският мед влиза в схемите „Училищен плод“ и „Мляко в училище“

Дават предимство на производителите да доставят храни в детските градини и училищата

Българският мед ще бъде включен в схемите „Училищен плод“ и „Мляко в училище“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща-дискусия „Предизвикателствата и перспективите пред пчеларството“. Тя подчерта, че Министерство на земеделието и храните дава предимство на българските производители на регионален принцип да доставят храни в детските градини и училищата.

„Надявам се , че именно чрез тези мерки децата ще се възпитат с вкуса на българските традиционни продукти“, каза още министър Танева.

По време на дискусията тя припомни, че за първи път от тази година пчеларите могат да кандидатстват за подпомагане по Схемата за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни семейства в следствие на природни бедствия.

Десислава Танева допълни, че средствата осигурени за сектор „Пчеларство“ през 2015 г. по държавна помощ де минимис за подкрепа на пчеларите за справяне с последствията от нестабилните климатични условия, са в размер на 3,5 млн. лв., което е два пъти повече спрямо отпуснатите през 2014 година.