Наказателното производство срещу генерал Димитър Шивиков не е по сигнали

То е вследствие на писмено уведомление от служба "Военна полиция"

Наказателното производство срещу бриг. генерал Димитър Шивиков не е започнало въз основа на сигнали, отправени пряко до органите на прокуратурата, а след като е получено писмено уведомление от служба "Военна полиция” за установени нарушения.

Това съобщават от прокуратурата във връзка с коментари за наказателното производство, водено срещу ген. Димитър Шивиков.

Досъдебното производство е било образувано на 1 април 2015 г. от Софийската военноокръжна прокуратура. Въз основа на събраните доказателства, на бриг. генерал Шивиков е повдигнато обвинение за злоупотреба с власт и служебно положение с цел имотна облага.

Наказателното производство не е започнало въз основа на сигнали (включително и анонимни), отправени пряко до органите на прокуратурата, а след като е получено писмено уведомление от служба "Военна полиция” за установени нарушения (използване на труд на кадрови военнослужещи, подчинени на Димитър Шивиков, за ремонт на лично жилище).

След постъпване на уведомлението, Военноокръжна прокуратура-София е изискала от органите на военната полиция всички събрани материали и именно въз основа на тях е последвало образуване на досъдебното производство.

Съобразно Закона за отбраната и въоръжените сили на България, служба "Военна полиция” е структура на пряко подчинение към министъра на отбраната, уточняват от прокуратурата.

Бригадният генерал, който наскоро сдаде властта заради спрян достъп до класифицирана информация, бе изпратен емоционално от подчинените си с митинг в Карлово. Той получи и пълната подкрепа на военния министър Николай Ненчев.