Иззеха бижута за 1 милион от българи, крали в чужбина (снимки)

Става дума за джебчийски кражби, просия и трафик на хора

В прокуратурата е постъпил сигнал от компетентните власти на Великобритания и Северна Ирландия за провеждащо се разследване срещу български граждани, извършващи организирано престъпления в Лондон – джебчийски кражби, просия и трафик на хора, както и за извършени банкови преводи към България.

Образувано е досъдебно производство за пране на пари, уточнява се в съобщение на прокуратурата. В хода на разследването е установено, че заподозрените лица притежават банкови касети в големи банки у нас.

С разрешение на Софийски градски съд са извършени претърсвания на касетите, при което са открити и иззети пари в чуждестранна валута (евро и британски лири) на стойност около 200 000 лв., както и значително количество - общо 721 броя златни накити, златни монети, диаманти, брилянти и други скъпоценни камъни, скъпи часовници на обща стойност не по- малка от 1 000 000 лв. По искане на прокуратурата са запорирани банковите сметки на разследваните лица. Назначени са данъчни ревизии.

Провеждат се активни процесуално - следствени действия, включително и по реда на международната правна помощ. Осъществяват се интензивни контакти с британските полицейски служби.