Ислямистко клане се вижда и от Космоса

Джихадистите избили накуп 770 войници в Ирак

Масово клане на 770 иракски войници в Тикрит било толкова кърваво, че е могло да бъде видяно от Космоса, съобщи „24 часа”, цитирайки в. “Дейли мейл”. Това обаче дало доказателства за произнасянето на смъртна присъда чрез обесване срещу 24-има фанатици, отговорни за зверството. Те се похвалили с него и в собствено пропагандно видео.

Събитията датират от миналата година. Тогава при превземането на родния град на Саддам Хюсеин се смяташе, че са били обезглавени 190 иракчани. Ключови сателитни снимки обаче показали още две места на екзекуции и броят на жертвите нараснал многократно.

Съдът в Ирак се произнесе срещу палачите в четвъртък. 4-ма обаче бяха оправдани, а други 604-ма, също участвали в клането, са избягали. Има предположение, че неговите мащаби са били още по-големи, тъй като самите ислямисти се похвалили с избиването на 1700 шиити в града. По време на процеса роднини на жертвите нахлуха в съдебната зала и започнаха да замерят обвиняемите с обувки и бутилки вода.

В същото време САЩ съобщиха, че са осуетили сценарий за атентати около националния празник 4 юли, които трябвало да бъдат извършени от местни последователи на “Ислямска държава”. Разкритието дойде от ФБР. Били са арестувани 10 души. 21 членове на терористичната групировка бяха задържани в петък и в Турция.

В. “Индипендънт” пък посочи, че двама пилоти от индонезийските авиолинии са били радикализирани от “Ислямска държава” и са можели да превърнат самолет в летяща бомба.

В петък стана ясно, че войските на Асад в Сирия напредват към древната Палмира, където ислямистите разрушиха безценни исторически паметници.