За лято 2014 в британското посолство работят по 20 сигнала от туристи в Слънчев бряг

С кампания борят лудориите на британците в най-големия курорт на България

Британският посланик Ема Хопкинс, британският консул Саймън Тъкър и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева официално откриха кампанията „Take Your Pic” (в превод „Направете си снимка”) в Слънчев бряг. Кампанията се провежда от водещи британски туроператори, местни партньори и британското посолство с цел да повлияе на поведението на младите британци, почиващи в курорта през лятото.
„Take Your Pic” се провежда в социалните мрежи Twitter@TYPSunnyBeach и Tumblr hellotakeyourpic.tumblr.com от 2 юни 2015 г. и ще продължи до средата на м. септември 2015 г. Наред с България, кампанията се провежда и в Испания, Гърция и Кипър.
Кампанията представя няколко типични за младите туристи ситуации и ги провокира да изберат между #holidaywin (в превод „хубава ваканция”) или #holidayfail (в превод „провалена ваканция”). Ситуациите #holidaywin могат да включват забавления с приятели и приятни преживявания, докато #holidayfail показват резултатите от безотговорното поведение, като например хоспитализиране след злоупотреба с алкохол.
„Take Your Pic” припомня, че необмислените решения костват на младите британски туристи пропиляно време и средства. Тя цели да увеличи броя на #holidaywins и да накара младежите да осъзнаят, че решенията им могат да доведат до приятна почивка или до неприятни изживявания. Например загубата на паспорт може лесно да бъде предотвратена, докато замяната на загубени или откраднати документи отнема време и средства.
Социалните медии, в които кампанията се провежда –@TYPSunnyBeach и #TakeYourPic Tumblr – също така дават практични съвети относно обмяната на валута, получаването на медицинска помощ, застраховката за пътуване, отговорното поведение, както и опазването на личните документи и ценни вещи.
Кампанията ангажира младите туристи и чрез рекламни материали, като гривни, постери и селфи стикове. Местните партньори на посолството в Слънчев бряг помагат с разпространението на материалите.
Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България, сподели: „През последното десетилетие България се превърна в изключително популярна дестинация сред британските туристи. Повече от четвърт милион британци посещават страната всяка година, а около 100 000 идват в най-вълнуващия курорт Слънчев бряг. Това е причината да провеждаме кампанията „Take Your Pic” и да напомним на младите туристи по креативен начин, че за да бъде техният престой приятен, те трябва да се държат отговорно. Кампанията провокира туристите да се замислят каква да бъде тяхната почивка – #holidaywin (страхотна ваканция) или #holidayfail (провалена ваканция). В крайна сметка ваканцията без проблеми е хубава почивка.”
„Полагаме усилия да помогнем на младите британски туристи да имат приятна и безпроблемна ваканция. Радваме се, че туроператорите, местните власти и бизнесът си сътрудничат в кампанията",  коментира Саймън Тъкър, британски консул в България.
Кампанията „Take Your Pic” се радва на подкрепата на британските туроператори „18-30”, „ABTA” и „Thomson Scene”; на британското външно министерство; на Кралските пощи и на партньорството с регионални и местни полицейски управления, заведения, организатори на събития и хотелиери.
Между май и септември миналата година британското посолство в България работи по 4 случая на арести, 7 хоспитализации, 4 случая на изнасилване и сексуално насилие, 11 случая на загубени или откраднати паспорти, всички от които са свързани с британци на възраст между 15 и 30 години, които са почивали в Слънчев бряг.