Пасища под наем и аренда - само на фермери с животни

Общество

16-07-2015, 14:32

Снимка:

pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отдават под наем 18 000 дка пасища за индивидуално ползване

Решението мина на първо четене в парламента

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, според които пасища ще се дават под наем или аредна само на собственици на животни.

Промените са внесени от земеделското министерство и приети от кабинета.

С корекциите в закона всички ползватели на пасища, които не притежават животни или броят им не отговаря на ползваните площи, се задължават до 1 февруари 2016 г. да закупят животни. Ако това не се случи, договорите им трябва да бъдат прекратени от кметовете на общини или от директорите на областните Дирекции "Земеделие“, като при неизпълнение на тези задължения е предвидено длъжностните лица да бъдат глобявани.

Целта на промените според вносителите от МС е да се допълни и прецизира процедурата за отдаването за ползване под наем или аренда на пасищата, мерите и ливадите от държавния поземлен фонд (ДПФ) и от общинския поземлен фонд (ОПФ), съгласно която те да се разпределят само на животновъди без провеждане на тръжна процедура.

Земеделският министър Десислава Танева защити предложените промени с това, че в подопечното й ведомство постъпват сигнали и жалби от животновъди, че големи площи от землищата, в които са разположени животновъдните им обекти, се ползват от лица, които нямат животни, но получават субсидии за площ, а за фермерите няма свободни терени за разпределение, необходими им за отглеждане и изхранване на животните.