Министър Василева откри новата пречиствателна станция на Пещера

Общество

16-07-2015, 16:58

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

По ОП "Околна среда" са предвидени 58 такива съоръжения, 35 от тях са напълно готови

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откри днес новата пречиствателна станция за отпадъчни води на град Пещера.

Съоръжението е изградено със средства по оперативната програма "Околна среда 2007-2013 г."По проекта са рехабилитирани също 18,9 км канализация и 15,3 км водопроводна мрежа.

Инвестицията в проекта за модернизация на интегрирания воден цикъл на Пещера е повече от 26 милиона лева, каза при откриването министър Василева. Тя отбеляза още, че цялостното изпълнение на проекта осигурява на града модерни ВиК услуги, цялостно събиране на отпадните води, както от битовите, така и от промишлените абонати, и сто процентово пречистване на водата.

Министърът съобщи, че по ОП "Околна среда" е предвидено пускане в експлоатация на 58 пречиствателни станции в цялата страна, като 35 от тях вече са изцяло изградени. По думите на Василева министерството работи в "изключително добро взаимодействие с общините", които са основни бенефициенти по проектите в секторите "Води" и "Отпадъци".

След възстановянане на плащанията по програмата в края на ноември 2014 г., до момента, на общините са разплатени над 1 милиард лева за изпълнение на екологични проекти, отбеляза още министърът на околната среда. Тя допълни, че в Пазарджишка област по ОП "Околна среда 2007- 2013" се изпълняват 17 проекта на обща стойност 112 милиона лева.