Кристин Лагард: Вече няма вариант Гърция да излезе от еврозоната

Туск допуска нова среща на Еврогрупата по гръцкия проблем още през това лято

Участниците в срещата на върха на Еврогрупата са обсъждали през уикенда възможността за временно оттегляне на Гърция от еврозоната, но повече такъв вариант не се разглежда. Това заяви в интервю за Пи Би Ес директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

"Тази точка беше в първоначалния проект в събота вечерта и неделя сутринта, но тя бе премахната от заключителното комюнике, подписано от лидерите", каза Лагард. Тя отговори утвърдително на въпроса дали вече е снет от дневния ред въпросът за оттеглянето на Гърция от еврозоната, с последващо връщане.

Лагард посочи редица начини за облекчаване на дълга на Атина, например, удължаване на срока на поетапното погасяване на задълженията. Ръководителят на МВФ призна, че 18-те страни-членки на Еврогрупата не са твърде склонни да приемат идеята за отписване на част от държавния дълг на Гърция. Европейските държави също така се отнасят хладно към перспективата за преструктуриране на дълга на Гърция. "Въпросът е колко именно (средства) е необходимо да бъдат преструктурирани", отбелязва Лагард, добавяйки, че според МВФ това може да бъде значителна сума.

Междувременно шефът на ЕС Доналд Туск допусна в интервю за "Монд", че споразумението между европейските кредитори и гръцкото правителство, постигнато на 13 юли, не дава достатъчно гаранции за следващите години и още това лято може да има нова среща на върха на еврозоната по гръцкия проблем. 

"Това споразумение не е гаранция за следващите години, но то позволи да се избегне хаоса и фалит в Гърция. Засега то работи – в сряда вечерта гръцкият парламент гласува в подкрепа на споразумението. Нямаме обаче гаранции, че този процес, който изглежда труден, ще продължи. Има подводни камъни. Не мога да изключа, че ще ни се наложи да проведем още една среща на върха през това лято, но се надявам все пак че това няма да е необходимо", казва Туск.