Референдумът не е на президента, а на 570 000 граждани

С въвеждането на електронно гласуване, се дава възможност на гражданите в чужбина

Нека да припомним нещо – този референдум не е инициатива на президента на страната, а на събраните подписи на над 570 000 граждани. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Въпросите, които бяха зададени, са тези, с които президентът се съобрази. Защо трябва да коригираме текстове, зад които стоят 570 000 граждани”, попита той и коментира, че за него не е морално пред гражданите. „Защо се стигна до него? Имахме правителство, което беше ръководено от Пламен Орешарски, което провокира обществено неодобрение спрямо формациите. Президентът беше натоварен с огромни очаквания и отговорности и той създаде служебен кабинет. Всички партии, които участват в управлението на прехода, доведоха до отблъскване на избирателите и се създадоха форми на гласуване, които опорочават процеса”, заяви той.

Според него днес е необходима възможността за мажоритарен елемент. „Това е част от възможността, както с преференцията, да имаме и мажоритарен елемент, за да дадем възможност за по-висока избирателна активност”, обясни Цветан Цветанов.

Цветанов коментира, че с въвеждането на електронно гласуване, се дава възможност на гражданите в чужбина на вот, след като е било отхвърлено предложението на ГЕРБ за избирателен район „Чужбина”. „Електронното гласуване ще даде възможност, за да променим законодателството и пълна гаранция за неопорочаване на изборния процес. Тези български граждани искат да бъдат активни гласоподаватели и може да им се гарантира това право”, подчерта Цветан Цветанов.

За задължителното гласуване той изтъкна, че в някои европейски държави към момента е отменено, но в три продължава да се осъществява.

„То нямаше да бъде тема на днешния дебат, ако не направихме така, че отблъснахме българските граждани с противопоставянето, до което доведоха политическите партии”, каза още Цветанов.